Vážená veřejnosti,milovníci historie a příznivci Muzea kočárů,
připravujeme pro Vás online přenosy ze slavnostního otevření muzea. Kvůli pandemické situaci a nařízení vlády, bohužel není možné tento ceremoniál uskutečnit tak, jak jsme původně zamýšleli. Budeme si moc vážit, když s námi tuto ojedinělou událost oslavíte alespoň u Vašich obrazovek.

Online přenosy budou začínat 1. dubna 2021 ve 12 hodin a 2. dubna 2021 v 17 hodin, přes náš kanál na síti Youtube. Odkaz na video Vám sdělíme včas zde na webových stránkách a Facebooku.

Program

1. dubna 2021 od 12:00 hodin

Programem provází Václav Žmolík, Jiří Kučera a Václav Obr.

Účinkují: zpěv Karolína Žmolíková-Cindrošová a Karel Kekeši, žehná Páter Mgr. Roman Vlk.

Přehlídka osobností na koních z různých období dějin: příjezd Svatého Václava knížete a patrona České země, otce vlasti Karla IV., Bavorského krále Maxmiliána I. Josefa a jeho maršálka, Rakouské císařovny Alžběty Bavorské zvané SISI.

Kaskadérská a divadelní společnost „Štvanci“ a mnozí další.

2. dubna 2021 od 17:00 hodin

PAŠIJOVÝ KONCERT

Program provází Václav Obr

Účinkují: Dita Hořínková a Richard Pachman – „Dědictví otců zachovej nám, Pane“
Přísloví, které si zaslouží nejen zamyšlení, ale i uskutečnění.

Video pozvánka

Muzeum kočárů v číslech

15

trvala stavba
unikátního muzea

100

je délka
budovy

tisíce hodin

strávených
tvrdou prací

18

je šířka
budovy

stovky tun

materiálu prošlo
rukama řemeslníků

300

dřeva bylo spotřebováno pro konstrukci pohledového krovu

Václav Obr

Václav Obr je zakladatelem Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. Před třiceti lety začal po republice hledat poslední kočáry, které jako vraky zachraňoval a plnil kamarádům stodoly. Když se rozhodl postavit muzeum,nikdo nevěřil, trvalo pět let, než našel v Olomouckém kraji pozemek, a to v Čechách pod Kosířem. Překrásný kraj, a přes kopec jeho rodné místo Kostelec na Hané. Dnes muzeum stojí, myšlenka se naplnila, a ti kteří nevěřili dnes dílo obdivují. Obrovskou pomocí a největším partnerem byl a je Olomoucký kraj a jeho hejtmani. V současné době je Václav Obr jako zakladatel a ředitel muzea, restaurátor kočárů, ale i průvodce,který předává své znalosti a zkušenosti návštěvníkům. Když si uvědomíme, jaké úsilí musel člověk za stovky let vynaložit v různých řemeslných odvětvích, zjistíme, že naše předky poháněla kupředu určitá síla vynalézavosti, která přecházela z generace na generaci.

Jsem rád, že i mne můj život, moje myšlenka posunula k záchraně takového kulturního dědictví, jako jsou právě historické kočáry.

S úctou k našim předkům a k České zemi
Václav Obr.
3. března 2021