Vážení, jsem nesmírně rád, že vás můžu opět pozvat na ojedinělou akci roku Josefkol 2022- mezinárodní sraz mistrů řemesla kolářského, kočárnického a mistrů opratí pořádanou dne 23. a 24. července v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem.

Letošní téma je pojaté do daleké historie našeho bytí „Návrat k matičce zemi“. Chceme poukázat na to, jak důležité je vnímat historii, bez které není budoucnost. Spatříte i malou ukázku – živý obraz antického Říma a samotných her v podobě římských vozů a vojáků. Dále pak malebnou scénu 18. a 19. století s historickými kočáry biskupů, ale i prostého lidu, kteří se každou neděli setkávali v kostele, nebo kapli. Představíme mistry 19 – ti řemesel, kteří se již 30 let podílí na restaurování historických kočárů. Na akci Josefkol zapřaháme do zápřahů ušlechtilé koně z celé České republiky, které budou řídit zkušení mistři opratí. Nebudou chybět zpěváci, bubenický orchestr, sportovci. Sobotní večerní program plný napětí a ohňových efektů nás přivede k zamyšlení, jak se dříve žilo bez elektřiny či plynu. Ohromující podívaná bude do dílen 19 – ti řemesel, na zpracování různých materiálů jako je kov, dřevo, textil, kůže, proutí, barvy, ale i zlacení.  Vrcholem bude sestavení kočárů. Soutěže a dílny pro děti a mládež bude zkouškou zručnosti a šikovnosti.

Nenapodobitelné prostředí a atmosféra zámeckého parku bude krásným momentem setkání všech generací a přátel Muzea kočárů. Věřím, že se sejde na této akci hodně příznivců řemesel, kočárů a koní.

S úctou a poděkováním vám všem
Václav Obr

Robert Šlapanský
Divadelní a kaskadérská společnost Štvanci
www.stvanci.cz

Partneři akce JOSEFKOL